Yleinen

Osinkokikkailuun on puututtava

By 25.8.2020 No Comments

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Saramo vaatii hallitukselta ripeitä toimia osinkoihin liittyvän verovälttelyn kitkemiseksi. Hän teki asiasta tänään kirjallisen kysymyksen.

– Suomi on menettänyt suurpankkien mahdollistaman osingonpesun takia arviolta sata miljoonaa euroa vuodessa, Saramo toteaa.

Osingonpesu on toimenpide, jossa osakkeen omistajaksi vaihdetaan osingonmaksuhetkeä varten sellainen omistaja, joka saa osingon verovapaasti tai alhaisemmalla prosentilla kuin todellinen omistaja.

Suomesta maksetaan vuosittain osinkoja ulkomaille noin 11 miljardia euroa. Verohallinnon tilastojen mukaan merkittävä osa osinkovirroista on suuntautunut jo vuosien ajan maihin, joiden kanssa solmituissa verosopimuksissa on osinkojen osalta sovittu lähdeverovapaudesta.

– Talouskriisissä meidän on entistäkin tärkeämpää tiivistää veropohjaa ja estää aggressiivista verosuunnittelua. Osingonpesuun on puututtava lainsäädännöllä ja verosopimuksia uudelleen neuvottelemalla, Saramo sanoo.

Hallintarekisteriä laajennettiin vuonna 2017 siten, että suomalainen sijoittaja voi säilyttää suomalaisia osakkeita hallintarekisteröitynä EU-alueella sijaitsevassa ulkomaisessa arvopaperikeskuksessa. Tämä helpottaa omistuksen piilottamista entisestään.

– Hallintarekisteriä koskevat uudistukset, jotka tähtäävät osingonpesun torjuntaan, ovat jääneet puolitiehen. Aukot on nyt tukittava ja samalla myös omistusten yleisöjulkisuus on turvattava.

Viime viikkoina käyty keskustelu kansalaisjärjestöjen 430miljoonaa-kampanjasta on tuonut verokeskustelulle uutta nostetta.

– Keskuskauppakamarin hyökkäys kampanjaa kohtaan oli erittäin kyseenalainen ja valitettava. Sen myötä kuitenkin jopa elinkeinoelämän toimijat ovat nyt toistelleet kannattavansa kansainvälisen verovälttelyn ehkäisemistä, joten nyt jää nähtäväksi, miten ne aikovat jatkossa toimia näiden tavoitteiden edistämiseksi.

Kirjallinen kysymys kokonaisuudessaan