Yleinen

Jussi Saramo kysyy kotikunnattomien koronatestauksen kattavuudesta

By 25.8.2020 No Comments

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jussi Saramo teki kirjallisen kysymyksen maksuttoman koronatestauksen kattavuudesta. Saramo arvioi kotikunnattomien ja etenkin paperittomien jäävän koronatestauksen ulkopuolelle, jos heillä ei ole siihen varaa.

– On inhimillisesti väärin ja kaikille vaarallisempaa, jos joukossamme on ihmisiä, jotka laskun pelossa eivät uskalla testauttaa ja hoidattaa tarttuvaa tautia, Saramo varoittaa.

THL on esittänyt, että testauksen ja hoidon pitäisi olla maksutonta kaikille, koska kyseessä on yleisvaarallinen tartuntatauti.

Viime viikkoina on uutisoitu useista koronatartuntaryppäistä ulkomaalaisten työntekijöiden keskuudessa rakennustyömailla ja marjatiloilla.

– Yrityselämä on vaatinut rajojen avaamista siirtotyöläisille, mutta ei aina ole maksanut heidän testaamistaan, Saramo sanoo.

Asiakasmaksulain mukaan kotikunnattomat eivät saa kiireetöntä testausta ja hoitoa maksutta. Tämä koskee esimerkiksi opiskelijoita, jotka eivät työskentele Suomessa, diplomaatteja, lähetettyjä työntekijöitä, au paireja ja paperittomia.

– Diplomaateilla on vakuutussuoja, mutta moni muu joutuu miettimään, onko testiin varaa, Saramo sanoo.

Kunnille ei ole annettu yhteistä ohjeistusta tai tukea testaamiseen lisätalousarviossa. Esimerkiksi Helsinki ja Espoo eivät peri maksuja paperittomilta, mutta moni muu kunta perii.

Saramo osoittaa kirjallisen kysymyksensä palveluista ja tartuntatautien torjunnasta vastaavalle ministerille.

Kirjallinen kysymys kokonaisuudessaan