0
Yleinen

Hei me elvytetään!

By 7.8.2014 31 joulukuun, 2014 No Comments

Kasvava työttömyys on nyt vakavin uhka sekä taloudellisesti että ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Lisäleikkausten sijaan pitää tehdä kaikki työpaikkojen eteen.

Leikkausten perustelu, velan vähentäminen vuonna 2018, on kestämätön. Vaikka velkaantumistahti jatkuisi nykyisellään, olisi Suomi vuonna 2018 yhä Euroopan vähiten velkaantuneita maita. Sen sijaan pitkäaikaistyöttömyyden hintaa maksetaan vielä kymmenienkin vuosien päästä.

Jos tilanne ei olisi niin surullinen, olisi se koominen. Keväällä hallitus päätti leikata työllistävistä liikenneinvestoinneista 100 miljoonaa. Eilen julkistettiin budjettiehdotus, jonka mukaan hallitus lisää elvytystoimena liikenneinvestointeihin 88 miljoonaa.

Screen Shot 2014-12-31 at 15.05.27

Hallitus siis elvyttäisi puheidensa perusteella -12 miljoonalla. Todellisuus on tätäkin synkempi. Koska kehykset eivät muutu, on leikkaus yhä tuo 100 miljoonaa. Rahaa vaan siirrellään momentilta toiselle.

Suurin ihmeteko Stubbin hallitukselta on kymmenien tuhansien työpaikkojen luonti liikenneinvestointien ja asuntojen kaavoittamisen yhdistelmällä ilman senttiäkään lisärahaa. Käytännössä hallituksen kokoomus, demarit ja vihreät painostavat Espoon ja Helsingin johtavia puolueita kokoomusta, demareita ja vihreitä kaavoittamaan nopeammin. Tästä palkkiona seuraava hallitus sitten saattaa laittaa omiin kehyksiinsä investointeja, nykyinen ei sitä ole tehnyt vieläkään.

Investointien lisäksi ihmetekoja tehdään käyttötalouden puolella. Hallitus tukee eläkeläisiä ja lapsiperheitä antamalla näille verovähennyksen. Keväällä hallitus päätti leikata eläkkeistä ja lapsilisistä, joten nyt vain osa leikkauksesta palaa takaisin monimutkaisilla järjestelyillä. Hyvä jos nämä edes pystytään toteuttamaan oikeudenmukaisesti, talouspoliittisesti reikien poraaminen veropohjaan on kuitenkin typerää.

Työttömyysturvan ja opintotuen leikkauksia ei edes yritetä korvata. Kolme vuotta hallitus pienensi tuloeroja ja vähensi köyhyyttä. Valitettavasti nyt suunta on uusi ja Vasemmistoliiton suurin yksittäinen syy lähteä hallituksesta, köyhyyden lisääminen, jää voimaan ensi vuoden budjettiin.

Kuvaavana yksityiskohtana ydinvoimaloiden omistajien (vailla omaa ansiota) saamien päästökauppavoittojen Windfall-veron peruminen päätettiin maksattaa autoilijoilla. Ympäristöveroissakin oleellista on kuka ne maksaa.

Leave a Reply