0
Yleinen

Yli 400 miljoonan bisnes vailla omistajaa

By 22.9.2014 31 joulukuun, 2014 No Comments

Fennovoiman ydinvoimahanke on vastatuulessa. Hankkeella tuotettavan sähkön hinta saattaa nousta niin korkeaksi, että omistajat tekisivät tappiota jokaisesta myydystä kilowattitunnista. Yli 20 omistajaa on vetäytynyt hankkeesta, merkittävimpänä saksalainen E.ON, jonka varaan koko hanke oli rakennettu.

Venäläinen Rosatom tuli pelastajaksi E.ON:n tilalle. Se ei kuitenkaan muuta hanketta taloudellisesti kannattavaksi. Rosatom toimisi sekä suurimpana yksittäisenä omistajana, että voimalan rakentajana. Näin ollen sille hanke voi olla kannattava, vaikka itse sähkön myynti olisikin tappiollista.

Hanke on jo niin epätoivoisessa tilassa, että siitä irti haluavaa Keskoa ei suostuta päästämään pois, vaikka se ilmoitti vetäytyvänsä jo viime maaliskuussa.

Tässä tilanteessa Vantaan Energia päätti tulla apuun ja nostaa omaa omistustaan. Vantaan Energiasta Vantaan kaupunki omistaa 60 % ja Helsingin kaupunki 40 %. Omistajilta ei kuitenkaan kysytty lupaa nostaa sijoitus jo 90 miljoonaan euroon. Vantaan kaupunginjohtaja vastasi viimeksi viime torstaina kysymykseeni, että kaupunki ei omistajana voi käyttää ohjausta yhtiöönsä, koska niin on sovittu Helsingin kanssa. Meillä on siis 400 miljoonan vuosittaisella liikevaihdolla pyörivä yhtiö, jossa kukaan ei käytä omistajan ääntä!

Sain tänään kerättyä yli 20 nimeä valtuustoaloitteeseen, jossa vaaditaan sopimuksen tulkinnasta ja periaatteellisesta suhtautumisesta ydinvoimaan riippumatta pikaisia neuvotteluja kuntien kesken siitä, miten omistajaohjaus tulevaisuudessa järjestetään. Nimimäärä on riittävä, jotta asia tulee pikaisesti Vantaan valtuuston käsittelyyn. Vasemmiston valtuutettu Veronika Honkasalo jättää saman aloitteen ylihuomenna Helsingin valtuustossa.

Itse vastustaisin uutta ydinvoimaa, vaikka se olisi omistajilleen taloudellisesti kannattavampaakin. Nyt kyseessä on ydinvoiman lisäksi kuntalaisten omaisuus, josta pitää pitää hyvää huolta, oli sitten mitä mieltä tahansa ydinvoimasta tai sen venäläisestä rakentajasta. Ydinvoima ei tarvitse veronmaksajien hyväntekeväisyyttä.

Leave a Reply