Yleinen

Saramo kysyy ihmiskaupan uhrien auttamisesta ja alipalkkauksen kriminalisoinnista

By 25.8.2020 No Comments

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Saramo jätti eduskunnassa hallitukselle kirjallisen kysymyksen ihmiskaupan uhrien auttamisesta ja alipalkkauksen kriminalisoinnista. Saramon huolen herätti nepalilaisten ravintoloiden ympärille keskittynyt ihmiskauppavyyhti.

Järkyttävään ihmisten hyväksikäyttöön täytyy puuttua välittömästi kaikin käytettävissä olevin keinoin, ja ihmisoikeuksia polkevat työnantajat on pantava vastuuseen teoistaan, Saramo sanoo.

Helsingin sanomien tietoonsa hankkimissa lukuisissa tapauksissa työperäinen hyväksikäyttö on edennyt niin, että uhrit on houkuteltu ulkomailta Suomeen töihin katteettomilla lupauksilla ja heiltä on vaadittu työllistymisen vastineeksi huomattava maksu, minkä johdosta uhri on velkaantunut työnantajalle ja pakotettu työskentelemään alipalkattuna ja laittoman pitkiä päiviä lomitta ja myös sairaana.

Työperäisen hyväksikäytön uhrien kynnys ottaa yhteyttä viranomaisiin on erittäin korkea, sillä Suomen lainsäädäntö ei tällä hetkellä suojaa työssä olevaa ihmiskaupan uhria. Myös ravintolatoimintaan kohdistuva viranomaisvalvonta on tällä hetkellä ilmeisen puutteellista, Saramo sanoo.

Hallitus on tekemässä tällä vaalikaudella muutoksia ulkomaalaislakiin sekä tarkastelemassa ihmiskaupan uhrien kannalta merkittävää perheenyhdistämisen toimeentuloedellytystä, ja poliisiin ollaan perustamassa ihmiskauppaan erikoistunut ryhmä. Saramo kuitenkin muistuttaa, että ihmiskauppaan voi puuttua myös rikoslakia korjaamalla. Vasemmistoliitto on tehnyt useita lakialoitteita alipalkkauksen tekemiseksi rangaistavaksi rikoslaissa. 

Tällä hetkellä alipalkkauksen kiinnijäämisriski on pieni ja rikosseuraamukset olemattomat, mikä mahdollistaa erityisesti Suomen järjestelmää tuntemattomien työntekijöiden hyväksikäytön. Aikooko hallitus edistää alipalkkauksen kriminalisointia ja millä aikataululla? Entä mihin välittömiin toimiin hallitus ryhtyy tälläkin hetkellä työperäisestä hyväksikäytöstä kärsivien ravintolatyöntekijöiden auttamiseksi ja valvonnan tehostamiseksi?

Kirjallinen kysymys kokonaisuudessaan