0
Yleinen

Ympäristöministerin normipäivä

By 16.10.2014 31 joulukuun, 2014 No Comments

Pääministeri Stubb antoi uudelle ympäristöministerille Sanni Grahn-Laasoselle tehtäväksi normien purkamisen valmistelun. Aihe on Grahn-Laasoselle tärkeä, hän on listannut kansanedustaja Lasse Männistön kanssa 46 lakia, säädöstä, asetusta, sääntöä ja viranomaiskäytäntöä, joista luopumista pitäisi harkita.

Kokoomus ei ole norminpurkutalkoissaan yksin. Keskusta on julkaissut listan 101 toimenpiteestä normien purkamiseksi. Myös perussuomalaiset lupasivat tukensa normien ja sääntelyn purkamiselle. Kukapa ei kannattaisi turhan sääntelyn ja ihmisten elämän vaikeuttamisen purkamista. Ainakin minä kannatan, kaikki turha sääntely ja holhous pois heti!

Sekä keskusta että kokoomus pitävät ongelmana tähtisädetikkujen 18 vuoden ikärajaa. Ihmettelyyn ikärajasta on helppo yhtyä. Mutta ongelma ei liene kovin suuri, kuten ei myöskään solarium-laitteiden valvontavelvoite, joka sisältyi sekä molempiin listoihin että hallituksen miljardin euron kuntien velvoitteiden vähentämistavoitteeseen.

Tarpeettomia kuntavelvoitteita ei löytynyt miljardin edestä, kuten Vasemmisto aikoinaan heti totesi. Ei, vaikka kuuden eri puolueen ministerit niitä etsivät pääministerin johdolla.

Taloudellisesti merkittäviä normeja, joita on syytä pohtia näyttää löytyvän rakentamisesta. Nekään normit eivät ole turhia – esteettömyysnormit lisäävät liikuntarajoitteisten vapautta ja väestösuojien on koettu lisäävän turvallisuutta. Silti on tietysti syytä pohtia normien ajanmukaisuutta. Onko vaikkapa järkevää vaatia autopaikkojen rakentamista, kun se nostaa tuntuvasti asumisen hintaa? Minusta ei. Autopaikkoja ei pidä tukea yhteiskunnan ja autottomien asukkaiden taholta.

Normeilla ja laeilla pyritään suojelemaan ihmisiä ja ympäristöä. Niiden ansiosta meidän ei tarvitse kaupassa miettiä sisältääkö jokin tuote riskin sairastumisesta tai onko lentäminen turvallista. Säännöillä on myös estetty vesistöjen ja ilman pilaaminen ja turvattu ylipäänsä kaikki, mikä liittyy kehittyneeseen hyvinvointivaltioon. Kun Grahn-Laasonen haluaa soiden tai Antti Rinne norppien suojelun perustuvan vapaaehtoisuuteen, he eivät ymmärrä, mihin normeja ja lakeja tarvitaan. Ihmiset eivät aina toimi oikein, joten tarvitsemme sääntöjä. Tai sitten he eivät oikeasti kannata suojelua. Sekin pitäisi uskaltaa sanoa ääneen.

Oikeistopuolueiden norminpurkulistoille piilotetut suurimmat toimenpiteet eivät itse asiassa olekaan normien purkamista. Päinvastoin, on vaikea kuvitella yksittäistä päätöstä, joka edellyttäisi enemmän uusia sääntöjä ja normeja kuin normiministeri Grahn-Laasosen listalla oleva junaliikenteen yksityistäminen. Keskustan sinänsä hyvältä kuulostavat ”tulevaisuuskutsunnat” nuorten terveydentilan ja suunnitelmien kartoittamiseen toisivat nekin lisää normeja ja kustannuksia.

Keskusta esittää myös matalampaa verotusta First North -listalla olevien yritysten omistajille ja kokoomuslaiset vuosilomalain sairaskarenssin palauttamista. Epäselvää on, miten tällaiset uudet normit ja sääntelyt vähentäisivät sääntelyä. Pikemminkin ne edustavat perinteistä oikeistolaista linjavalintaa pääomillaan elävien puolesta meitä palkallamme eläviä vastaan.

Leave a Reply