Jussi Saramo

Kansanedustaja Uudeltamaalta

Jussi Saramo on vasemmistoliiton ensimmäisen kauden kansanedustaja ja ensimmäinen varapuheenjohtaja.

Jussi on pitkän linjan poliittinen toimija, jonka into maailman parantamiseen syttyi 15-vuotiaana Brasiliassa asuneen isän luona vieraillessa, kun eriarvoisuus muurien eri puolilla asuneen köyhälistön ja eliitin välillä kävi ilmeiseksi. Siitä asti Jussi on toiminut pohjoismaisen hyvinvointivaltion vahvistamiseksi Suomessa ja oikeudenmukaisuuden lisäämiseksi koko maailmassa. Brasiliassa myös luonnon monimuotoisuuden tuhoaminen herätti, kun valtavat alueet sademetsää oli muutettu yhden ainoan lajin käsittäviksi lähes kuolleiksi puupelloiksi.

Nuorena syttynyt vaikuttamisen kipinä on vienyt Jussin monenlaiseen järjestö- ja puoluetoimintaan, Vantaan ja Porvoon kaupunginvaltuustoihin sekä eduskuntaan. 

Tällä hetkellä Jussi asuu Vantaan Tikkurilassa yhdessä puolisonsa ja kahden pienen tyttärensä kanssa. Ennen eduskuntaan valitsemistaan Jussi työskenteli toiminnanjohtajana Solaris-lomissa, joka järjestää vuosittain yli 10 000 vähävaraiselle tuetun loman kotimaassa.

TALOUS Jussi on laaja-alainen poliitikko, joka on poliittisen uransa aikana perehtynyt erityisesti talouskysymyksiin. Eduskunnassa Jussi vaikuttaa valtiovarainvaliokunnassa, verojaostossa, kunta- ja terveysjaostossa, hallinto- ja turvallisuusjaostossa sekä varajäsenenä talousvaliokunnassa.

Ennen kansanedustajuutta Jussi vastasi 2011–2014 valtionvarainministeriön seurannasta osana erityisavustajan työnkuvaansa sekä toimi oikeudenmukaisempaa taloutta ajavan Suomen Attacin puheenjohtajana 2009–2010 ja vasemmistolaisten ekonomistien verkoston koordinaattorina 2009–2016.

EUROOPPA Eurooppa-politiikassa Jussi on poikkeuksellisen hyvin verkostoitunut. Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnassa Jussi on keskittynyt oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien puolustamiseen. Aiemmin Jussi toimi seitsemän vuotta Euroopan Vasemmistopuolueen hallituksessa, seurasi ministerin erityisavustajana EU-ministerivaliokuntaa sekä ulkoministeriötä ja työskenteli europarlamentaarikon avustajana.

MUU KOKEMUS JA OSAAMINEN

Eduskunta

Suuri valiokunta, jäsen

Ulkoasiainvaliokunta, jäsen

 

Vantti Oy, hallituksen jäsen 2017–2020

Suomen sosiaali ja terveys SOSTE, hallituksen jäsen 2017–2019

Tradeka-yhtiöt Oy, hallituksen jäsen 2017–2019

NAL-asunnot Oy, hallituksen jäsen 2010–2018

Uudenmaan maakuntavaltuuston jäsen 2012–2017

Veikkaus Oy, hallituksen jäsen 2012–2015

Itä-Uudenmaan maakuntavaltuuston jäsen 2004–2008

 

Työkokemus

Vasemmistoliiton poliittinen asiantuntija 2009–2016

 

Koulutus

Datanomi 2003, Edupoli