Jussi Saramo

Kansanedustajaksi Uudeltamaalta

Jussi syntyi Porvoossa kesällä 1979 perheen kolmantena lapsena. Jussi pelasi koripalloa, soitti kitaraa ja oli koulussa ysin oppilas, vaikka muut asiat kiinnostivat enemmän.

Into maailman parantamiseen syttyi 15-vuotiaana vieraillessa Brasiliassa asuneen isän luona, kun eriarvoisuus muurien eri puolilla asuneen köyhälistön ja eliitin välillä iski tajuntaan. Siitä asti Jussi on toiminut Pohjoismaisen hyvinvointivaltion vahvistamiseksi Suomessa ja oikeudenmukaisuuden lisäämiseksi koko maailmassa. Brasiliassa myös luonnon monimuotoisuuden tuhoaminen herätti, kun valtavat alueet sademetsää oli muutettu yhtä ainoaa lajia sisältäviksi lähes kuolleiksi puupelloiksi.

Jussi valittiin ensimmäisissä kunnallisvaaleissaan Porvoon kaupunginvaltuustoon, josta asti hän on ollut ensin Porvoon ja nyt jo kolmatta kauttaan Vantaan valtuustossa. Valtuustossa Jussi on tunnettu tiukkana lähipalveluiden puolustajana, joka tarvittaessa menee kaduille keräämään nimiä terveysasemien sulkemista vastaan. Jussi on myös tehnyt tuhansia tunteja vapaaehtoistyötä lasten ja nuorten parissa ohjaajana ja juniorivalmentajana.

2011 Jussin uutisoitiin jo tulleen valituksi eduskuntaan, kunnes viimeisen äänestyspaikan tulos vei paikan kokoomukselle. Myös 2015 Jussi oli Vasemmiston listan selvä kakkonen Kari Uotilan tullessa valituksi.

Tällä hetkellä Jussi asuu Vantaan Tikkurilassa yhdessä puolisonsa ja kolmevuotiaan tyttärensä kanssa. Työkseen Jussi on toiminnanjohtaja Solaris-lomissa, joka järjestää vuosittain yli 10 000 vähävaraiselle tuetun loman kotimaassa.

Valtakunnallisina luottamustehtävinä Jussi on mm. Suomen sosiaali ja terveys SOSTE:n hallitus, Vasemmistonuorten puheenjohtajuus 2005–2009, sekä Suomen Attacin puheenjohtajuus 2009–2010. Euroopan Vasemmistopuolueen hallituksen jäsenenä Jussi toimi 2009–2016.

Sosiaali- ja terveysasiat ovat tulleet tutuksi kaupunkien valtuustojen lisäksi nykyisessä työssä sote-järjestössä, sekä Suomen sosiaali ja terveys SOSTE:n hallituksen jäsenenä. Maakunnallista osaamista on mm. Itä-Uudenmaan ja Uudenmaan maakuntaliittojen valtuustoista.

Talouspoliittista osaamista Jussi on kerryttänyt Attacin lisäksi mm. vasemmistolaisten ekonomistien verkoston koordinaattorina ja hallitusryhmän valtionvarainministeriöstä vastaavana erityisavustajana. Yritysnäkökulma on tullut tutuksi erityisavustajan töihin kuuluneen valtionyhtiöiden omistajaohjauksen lisäksi mm. Tradeka-yhtiöiden, Veikkauksen, NAL-asuntojen ja Vantaan tilapalveluiden hallituksissa.

Ympäristöpoliittista osaamista Jussi kerrytti Vasemmistoliiton ympäristöryhmässä kymmenen vuoden ajan, jonka lisäksi hän on osallistunut useisiin ympäristöaiheisiin kansanliikkeisiin. Kööpenhaminan ilmastokokoukseen hän osallistui Ranskan Attacin edustajana.

Eurooppa-politiikassa Jussi on poikkeuksellisen hyvin verkostoitunut. Pitkä rupeama Euroopan Vasemmistopuolueen hallituksessa yhdistettynä EU-ministerivaliokunnan seurantavastuuseen ja työhön europarlamentaarikon avustajana ovat mahdollistaneet laajan näkökulman.

Edullisten vuokra-asuntojen rakentamisesta ja hallinnosta Jussilla on kokemusta NAL-asuntojen lisäksi mm. Nuorisoasuntoliiton hallituksesta, Porvoon nuorisoasuntojen puheenjohtajana ja Vantaan Nuorisoasuntojen sekä Porvoon asuntosäätiön varapuheenjohtajina. Maailman toimivimpiin asuntotuotantomalleihin Jussi on tutustunut mm. Wienissä ja New Yorkissa.

Erityisavustajana Opetus- ja kulttuuriministeriössä Jussi vastasi erityisesti liikuntapolitiikan ohjauksesta, johon selkänojaa antoi yli kymmenen vuotta kestänyt vapaaehtoistyö urheiluseuran hallituksessa ja junioreiden valmentajana. Harrastuksena Jussilla on yhä salibandyerotuomarointi ja sulkapallo. Valtion liikuntaneuvostossa Jussi on Kari Uotilan varajäsen.

Jussi on heti valmis kansanedustajaksi. Kampanjan tavoite läpimenosta listan ykkösenä on realistinen, sillä Jussi on kaksissa edellisissä vaaleissa jäänyt niukasti varalle listan kakkosena ja Vasemmiston nykyinen kansanedustaja Kari Uotila ei enää ole ehdolla. Vasemmiston noussut yleiskannatus tukee mahdollisuutta saada Vasemmistolle Uudeltamaalta kaksi paikkaa, jolloin valituksi tulemisen mahdollisuus vain kasvaa.